6 - A sasea saptamana de sarcina
Sarcina pe saptamani


Sase saptamani de sarcina inseamna aproape o luna si jumatate de sarcina. La cele sase saptamani de la concepere exista deja schimbari vizibile atat la copil cat si la mama. Viitoarea mama are deja confirmarea sarcinii fara nici o urma de indoiala si deja in cele cinci saptamani ce s-au scurs a inceput sa aiba grija si sa isi ia precautii in legatura cu tot ceea ce este legat de sarcina.

A fi mama este cel mai fericit moment in viata unei femei. Este grozav sa fii mama. Evident ca o sarcina poate fi planificata sau pur si simplu neasteptata. Iar unele femei pot avea unele probleme legate de conceptie sau pot avea vreo problema de natura medicala ori genetica. Acestea trebuie sa consulte un medic inainte de a incerca sa ramana gravide. Iar daca sarcina a intervenit deja in mod neasteptat atunci ea trebuie confirmata cu ajutorul testelor speciale si apoi trebuie decis daca se merge mai departe.

O femeie trebuie sa ia foarte in serios planificarea familiala deoarece exista multe aspecte de luat in seama fie ele fizice sau psihice: contraceptia, conceperea, istoricul medical, planificarea financiara, ingrijirea copilului, timpul necesar intre doua sarcini, serviciul si cariera, etc.

O femeie care vrea sa nasca trebuie sa ia anumite masuri de precautie pe toata durata sarcinii: un stil de viata sanatos constand intr-un regim alimentar echilibrat, antrenamente regulate si o gandire pozitiva. Copilul se dezvolta intr-un ritm deosebit de rapid in primul trimestru si exista riscuri destul de mari ca fatul sa dezvolte anumite malformatii daca mama fumeaza sau bea in aceasta perioada. De aceea viitoarea mama are obligatia de a se abtine de la consumul de alcool, droguri, medicamente precum si orice alta substanta care ar putea fi toxica pentru copil.
Dezvoltarea fatului in saptamana 6 de sarcina

In a sasea saptamana de sarcina copilul se dezvolta foarte repede iar dimensiunile sale sunt similare cu cele ale unui bob de mazare. Embrionul are un cap supradimensionat in comparatie cu restul corpului. De asemenea se pot observa trasaturile fetei iar acolo unde ochii si nasul se vor forma apar puncte negre. Si tot in zona fetei incep sa se dezvolte si urechile iar membrele abia aparute se pot observa ca niste excrescente asemanatoare unor mici labute. Dezvoltarea organelor este din ce in ce mai pronuntata iar la sase saptamani copilul are plamani, ficat, pancreas si glanda tiroida in forma incipienta. Creierul incepe sa se diferentieze in trei regiuni distincte, iar inima sufera un proces similar impartindu-se in doua camere incepand sa bata cu proximatic 150 de batai pe minut.

Tot acum incep sa se dezvolte si sistemul respirator si cel digestiv. Urechea interna si laringele apar si ele, iar embrionului incep sa i se dezvolte si fibrele musculare si glanda pitulitara.

A sasea saptamana reprezinta un punct important si pentru ca acum, embrionul incepe sa faca primele sale miscari. Acestea nu sunt prea puternice acum, iar mama nu are cum sa le simta, dar acest lucru se va schimba in al doilea si al treilea trimestru de sarcina.
Schimbarile din saptamana 6 de sarcina in corpul dumneavoastra

Unele femei pot sa aiba parte de simptomele unei sarcini in timp ce altele nu. Dar cele care au, vor suferi de greata matinala, oboseala, epuizare, senzatie de voma, crampe si dureri abdominale, discomfort pelvic, etc. O parte dintre viitoarele mamici care trec prin aceasta prima perioada a sarcinii vor putea avea parte de o continua stare de iritare si de perioade de somn agitat dar si de pofte alimentare neobisnuite.Datorita reactiei organismului de a pastra in bune conditii sarcina, va exista o crestere a nivelului hormonal dincolo de cotele normale. Corpul produce mai mult estrogen si progesteron. Iar asta va putea duce la frecvente schimbari de atitudine si stare. In unele cazuri poate aparea o sensibilitate sporita in zona sanilor. De altfel semnele si simptomele specifice inceputului de sarcina pot sa fie similare cu cele ale sindromului premenstrual. Eventual, uneori pot aparea mici sangerari. Nu trebuie sa va speriati de aceste simptome, dar trebuie sa fiti precauta si sa va consultati medicul.

Sarcina este o experienta unica si deosebita de la femeie la femeie. Unele nu au absolut nici un fel de simptome, in afara de lipsa ciclului si o crestere in greutate. Totusi poate aparea un sentiment de exaltare sau dimpotriva de nervozitate in prima perioada a sarcinii.
La ce sa va asteptati in a sasea saptamana de sarcina.

Inca nu v-ati obisnuit pe deplin cu ideea ca sunteti insarcinata. Pe masura ce timpul trece, dezvoltarea embrionului se produce intr-un ritm deosebit de alert iar viitoarea mama va avea parte de simptome specifice: greata matinala, ameteala, pofte alimentare sau dimpotriva respingerea anumitor alimente, oboseala, sani foarte sensibili si urinari frecvente. Greata matinala, in ciuda numelui, nu se limiteaza numai la primele ore ale zilei si se poate manifesta oricand in decursul celor 24 de ore. Iar daca suferiti de varsaturi dese, va trebui sa beti cantitati mari de apa pentru a va pastra nivelul de hidratare. Nu in ultimul rand, pentru ca perioada sarcinii este foarte importanta pentru dezvoltarea copilului, viitoarea mama trebuie sa evite alcoolul, tutunul, medicamentele, drogurile si anumite tratamente de infrumusetare.

Tot in perioada celei de-a sasea saptamanii mama trebuie sa mearga la primul control medical pentru a fi sigura ca sarcina evolueaza corect. Daca sunteti ingrijorata de o posibila pierdere a sarcinii, atunci trebuie sa va contactati doctorul imediat ce apar sangerari, crampe abdominale si aparitia unor cheaguri de sange sau resturi de tesut.

Femeia insarcinata trebuie sa aiba grija de sine pe perioada sarcinii printr-o dieta echilibrata, exercitii regulate associate cu o dispozitie vesela si optimista. Aceasta va asigura o sarcina sigura si fara probleme si un copil sanatos.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog