4 - A patra saptamana de sarcina
Sarcina pe saptamani


In a patra saptamana de sarcina puteti afla cu siguranta daca sunteti sau nu insarcinata. Acum se implineste exact o luna de graviditate. Iar daca in aceasta perioada nu mai aveti ciclu menstrual atunci puteti fi destul de sigura ca sunteti insarcinata, insa cea mai sigura cale este sa apelati la un test de sarcina, indiferent daca aveti menstruatie sau nu. Acesta putand fi dublat mai tarziu de un al doilea test de confirmare. Insa este

esential sa va cunoasteti perioada de ovulatie, in caz contrar existand riscul unui rezultat fals negativ. Femeile trebuie sa adopte anumite masuri de precautie pe parcursul sarcinii. Este indicat sa se evite bauturile alcoolice, fumatul si consumul anumitor medicamente si a tuturor drogurilor. Femeile care doresc sa ramana insarcinate trebuie sa aleaga un stil de viata cat mai sanatos, cu o buna dieta, exercitii regulate si odihna adecvata cu un somn linistit. Mai mult chiar, somnul linistit este esential pentru conceperea si buna dezvoltare si hranire a mamei ca si a copilului.

Primul trimestru al sarcinii este crucial pentru existenta, dezvoltarea si sanatatea copilului. In aceasta perioada fetusul este in cel mai mare pericol de a dezvolta malformatii. De aceea, mama va trebui sa faca tot posibilul sa evite orice fel de substanta toxica.
Uneori o femeie va descoperi ca este insarcinata chiar daca nu a planificat acest eveniment. Nu este un motiv de panica daca inainte de aceasta importanta descoperire a consumat vin sau alte bauturi alcoolice. Odata ce a aflat, ea trebuie sa aiba grija si sa evite astfel de bauturi pe viitor.
Dezvoltarea copilului


O femeie insarcinata in patru saptamani trebuie sa fie foarte grijulie in aceasta etapa deoarece copilul se dezvolta foarte repede. Fatul a inceput sa se dezvolte si sa creasca imediat dupa conceptie si fertilizare. Acum are aproximativ 0,4 inchi. Pare foarte mic, dar este cu mult mai mare decat saptamana trecuta cand fatul ar fi putut cu usurinta sa incapa prin gaura unui ac de cusut. Copilul incepe sa creasca din ce in ce mai repede in primele patru saptamani si isi continua ritmul crescator si in saptamanile ce urmeaza.

La patru saptamani, fetusul incearca sa se fixeze de peretii uterului si odata ce reuseste va ramane asa pentru urmatoarele opt luni. Dezvoltarea in aceasta perioada se afla in stadiu initial incluzand chiar si modificari celulare. Retelele vasculare ale copilului cresc si se dezvolta iar asta ajuta la transportul sangelui, oxigenului si nutrientilor. O placenta rudimentara precum si cordonul ombilical se dezvolta tot in aceasta perioada. Embrionul care a evoluat din micul manunchi de celule este acum de dimensiunea unui miez de mar.

La varsta de patru saptamani embrionul este format din trei straturi, mai precis ectodermul, mesodermul si endodermul. Ectodermul se va dezvolta mai departe in sistemul nervos al copilului. Mesodermul reprezinta baza sistemului circulator al copilului, inima, muschi, oase, rinichi si sistemul reproducator, iar din endoderm se vor dezvolta intestinele, plamanii si vezica copilului.
Schimbari in Corpul Dumneavoastra

La patru saptamani, femeia insarcinata poate sa manifeste fie anxietate fie entuziasm. Daca aceasta este prima sarcina, atunci anxietatea poate sa fie cu atat mai mare. Aceasta stare poate fi imbunatatita cu putin somn si prin metode de relaxare.

In primele saptamani corpul produce mai mult hormon HCG decat in tot restul sarcinii. Aceasta schimbare a echilibrului hormonal poate sa provoace stari de greata, dureri de cap, ameteala si chiar lesin.De asemenea, primele simptome ale sarcinii mai pot include si dureri si crampe abdominale, cele mai multe femei acuzand si o sensibilitate exagerata in zona sanilor alaturi de o senzatie de gadilatura.
Sarcina mai aduce cu ea si alte simptome greu de ignorat: sensibilitatea la mirosuri si parfumuri, ingrasare, oboseala precum si schimbari de stare ce va vor putea face sa va simtiti iritata si dezorientata

Totusi majoritatea simptomelor de sarcina se aseamana cu simptomele premenstruale. Evident acest lucru difera de la femeie la femeie, fiecare avand o evolutie diferita a sarcinii, iar unele putand chiar sa nu experimenteze nici un fel de simptome.
La ce sa va asteptati

Sarcina reprezinta un punct de maxima atentie in viata oricarei mame. Fericirea unei mame este imensa, iar schimbarile care au loc in corpul acesteia pe parcursul sarcinii sunt perfect normale si naturale. Viitoarea mama trebuie sa le accepte si sa se pregateasca pentru sarcina si maternitate. Femeia trebuie sa se pregateasca fizic si psihic, sa fie mereu fericita si vesela pe intreaga perioada a sarcinii pentru ca acest lucru va ajuta dezvoltarea si cresterea copilului. Viitoarea mama trebuie sa fie bine informata de implicatiile medicale ale sarcinii. Ea poate sa isi intrebe familia, prietenii si medicii in privinta oricaror nelamuriri. De asemenea comunicarea si planificarea alaturi de partenerul de viata vor ajuta la reducerea tensiunii si anxietatii.

Femeia trebuie sa adopte un stil de viata sanatos, o dieta sanatoasa cu o nutritie si o vitaminizare bogata. Este important ca viitoare mama sa faca mici exercitii fizice, fie prin plimbari zilnice fie prin exercitii de gimnastica. Cel mai important ramanand totusi ca viitoarea mama sa isi pastreze tot timpul o atitudine pozitiva.

Primele simtome de sarcina pot fi depasite cu putina grija. Odihna si relaxarea sunt esentiale pentru femeia insarcinata. De asemenea, saptamana a patra este un moment excelent pentru inceperea unor cursuri ante natale, foarte utile in aceasta perioada.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog