13 - A treisprezecea saptamana de sarcina
Sarcina pe saptamani


In sfarsit ati intrat in prima saptamana a celui de-al doilea trimestru de sarcina. Este un moment de sarbatoare pentru cele mai multe femei deoarece aceasta trecere marcheaza si o scadere radicala a sanselor unei pierderi de sarcina. Odata cu cresterea sanselor de a avea un copil sanatos si o sarcina normala, veti observa si faptul ca va simtiti mai bine, senzatiile de greata si epuizare pe care le-ati experimentat pana acum disparand. De asemenea, din punct de vedere fizic va veti simti mai activa desi ati crescut in dimensiuni.
Copilul se dezvolta acum mai incet odata cu formarea tuturor organelor. Totusi dimensiunile fatului sunt mici asa ca pentru moment are spatiu suficient pentru a creste. Un alt semn al faptului ca intrati intr-o noua perioada este si faptul ca a inceput sa va creasca apetitul, copilul absorbind toti nutrientii si hrana direct de la mama.
Dezvoltarea copilului in saptamana 13 de sarcina

Pana la sfarsitul celei de-a 13 a saptamani, fatul ajunge sa semene cu un copil in miniatura. Capul copilului este destul de mare raportat la dimensiunile corpului, dar de acum incolo, corpul incepe sa recupereze in crestere.
Ochii fatului se apropie unul de altul pentru a se aseza in pozitia definitiva. Intestinele fatului se dezvolta in interiorul corpului iar micul pancreas incepe sa produca insulina, vitala pentru reglarea nivelului de zahar din organism. Oasele copilului trec si ele printr-o transformare importanta, devenind din moi si flexibile, tari. Firisoare subtiri de par apar pe buza superioara si in zona sprancenelor. Placenta este pe deplin functionala si alimenteaza copilul cu oxigen, vitamine, minerale, grasimi si proteine. De asemenea inlatura dioxidul de carbon si reziduurile, filtrandu-le prin tesutul placentar. Vasele de sange ale mamei si ale copilului, desi separate, raman incredibil de apropiate. Placenta este in continuare mai mare decat copilul si permite celor mai multor substante din sangele mamei sa treaca in corpul copilului. Aceasta include alcoolul, cofeina, nicotina, medicatiile, drogurile si virusii care pot afecta cresterea si dezvoltarea copilului
Schimbari cu corpul dumneavoastra in a 13-a saptamana de sarcina

Uterul se dezvolta in sus iesind din zona oaselor peviene, eliberand presiunea acumulata pe vezica, moment din care talia dumneavoastra va incepe sa creasca. Pe masura ce uterul creste este posibil sa simtiti o senzatie de discomfort sau sa aveti parte de dureri in aceasta zona. Ligamentele care sustin uterul se vor intinde ducand la dureri ale ligamentelor rotunde. Acestea se pot manifesta sub forma unor dureri ascutite de scurta durata, insotite de o senzatie de discomfort in abdomenul inferior. Acest tip de dureri se petrec de obicei cand va schimbati pozitia sau cand va ridicati brusc. Totusi daca simtiti crampe, aveti sangerari sau senzatii de voma este absolut necesar sa consultati un medic de urgenta. Durerea ligamentelor rotunde poate fi evitata sau redusa printr-o atitudine relaxata si prin grija in momentul in care este nevoie sa faceti miscari. Uneori anumite femei pot fi diagnosticate cu un cervix nefunctional, rezultat dintr-un cervix slab care este deschis mai mult 2,5 cm pe timpul sarcinii. Acest aspect reprezinta o mare problema deoarece exista riscul ca femeia sa nasca inainte de momentul in care copilul are sanse de supravietuire. Situatiile de acest gen nu sunt prea dese si nu apar la mai mult de 25% din femei, cazuri ce pot fi diagnosticate manual sau cu aparatul cu ultrasunete. Trebuie tinut cont ca un cervix nefunctional este un motiv de pierdere a sarcinii in trimestrul 2. Motivele unei asemenea situatii pot fi diverse variind de la probleme de sanatate congenitale si pana la traume cervicale. Exista un tratament constand in inchiderea pe cale chirurgicala a cervixului, metoda folosita intre saptamanile a 14 a si a 16 a. Astfel femeia poate sa isi duca sarcina la bun sfarsit fara probleme.
La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 13 saptamani

Este posibil sa va apara vergeturi pe abdomen, sani, posterior si solduri. Cresterea in greutate intr-un ritm lent poate scadea riscul de aparitie a vergeturilor si acest lucru se poate obtine printr-o dieta sanatoasa, bine echilibrata si prin exercitii regulate. Desi simptomele gretii matinale scad considerabil, in acest moment puteti sa mai simtiti arsuri in centrul pieptului. Aceasta se intampla deoarece valvele dintre tubul gastric si stomac nu sunt capabile sa opreasca acidul gastric sa treaca in tubul gastric. Pentru a evita asemenea simtome puteti, cu acordul medicului, sa luati un antiacid sau sa va modificati alimentatia in consecinta.
In acest sens, consumul unor mese mici si dese alcatuite din alimente sanatoase bogate in nutrienti, alaturi de un pahar de iaurt sau lapte cald cu putina miere va va fi de mare ajutor. Trebuie sa evitati mancarurile grele, prajelile si in general toate alimentele bogate in grasime, care ar putea sa va produca indigestie. Va puteti astepta la cresterea sanilor odata ce canalele mamare incep sa se pregateasca pentru lactatie.
Copilul a devenit mai flexibil in stomac si acum poate sa isi miste capul in lateral. Relatiile sexuale in timpul sarcinii nu afecteaza copilul care este protejat de licidul amniotic si de mucusul care actioneaza ca un dop, blocandu-va cervixul impotriva infectiilor, totusi acest tip de relatii ar trebui evitat daca aveti un istoric de sarcini pierdute, nasteri premature, cervix incompetent, daca partenerul este infectat cu vreo boala, daca vi s-a rupt apa sau daca aveti sangerari vaginale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog