36 - A treizecisisasea saptamana de sarcina
Sarcina pe saptamani


In a 36-a saptamana sarcina a ajuns la capat iar copilul se poate naste oricand. Mai mult, daca socotiti sarcina din momentul conceptiei veti constata ca au trecut fix noua luni.Medicii folosesc alt sistem de calcul bazat pe data ultimului ciclu avut. Dupa 36 de saptamani copilul s-a miscat iar capul i se afla in partea inferioara si se sprijina pe oasele pelviene.

Este posibil ca deja sa simtiti ca timpul trece prea incet. Dar acum este momentul in care trebuie sa fiti foarte bine pregatita pentru nastere. Notati-va pe ceva sau retineti numarul de telefon al partenerului dumneavoastra de viata dar si numarul de telefon al spitalului sau clinicii unde vreti sa nasteti.
Aveti grija ca masina care va va transporta de acasa la spital sa aiba deja suficient combustibil si in cazul in care sotul sau partenerul dumneavoastra nu este disponibil aveti grija sa puteti lua legatura cu un prieten sau o ruda care sa va insoteasca pana la spital. De asemenea impachetati-va din timp schimburile necesare la maternitate, atat ale dumneavoastra cat si ale copilului.

In unele cazuri nasterea se poate produce si undeva in urmatoarele patru saptamani deoarece un copil nascut intre a 37-a si a 41-a saptamana de sarcina este considerat un copil nascut normal.
Dezvoltarea copilului in saptamana 36 de sarcina

Micutul este aproape complet dezvoltat si poate fi considerat copil nascut in termen odata cu incheierea celei de-a 36-a saptamani. Cea mai importanta schimbare in acest moment este faptul ca, copilul a coborat sau va cobora singur in pozitia necesara pentru nastere. De altfel, pozitia cu capul in jos este comuna in 95% din cazurile de nasteri. Totusi copilul se poate pozitiona si in alte moduri, improprii pentru o nastere normala.

Copilul cantareste acum circa 2,8 Kg si in acest moment el inmagazineaza cat mai multa grasime in obraji, genunchi si coate si incepe sa arate din ce in ce mai dolofan. De asemenea si creierul copilului se dezvolta intr-un ritm foarte alert. Copilul clipeste, iar gingiile i se intaresc odata cu fortificarea muschilor ce ajuta la actiunea de supt de la sanul mamei.
Copilul inghite in fiecare zi o anumita cantitate de lichid amniotic pe care o excreta sub forma de urina. Exista de altfel si un echilibru intre cantitatea de fluid ingerata si cea evacuata.
Schimbari cu corpul dumneavoastra dupa 36 saptamani de sarcina

Acum aveti experienta unei sarcini ce se apropie de sfarsit si este posibil sa suferiti de extenuare datorita nelinistii, lipsei de somn si plictiselii generale. Insa acest lucru poate fi evitat prin implicarea in activitati pozitive. De asemenea puteti incepe planificarea travaliului, nasterii si modului cum va veti ingriji copilul dupa aceea. Aceste activitati va vor tine ocupata si va vor distrage atentia de la micile dureri si neplaceri inerente acestei ultime perioade a sarcinii.

Uterul a ajuns acum de 1000 de ori mai mare decat era inainte de conceptie si ati crescut destul de mult in greutate. Este foarte posibil sa apara mancarimi datorita intinderii pielii, insa acestea pot fi evitate prin folosirea de lotiuni si creme.
Pe masura ce copilul se misca si trece in pozitia specifica nasterii veti simti o presiune crescanda pe zona abdominala inferioara. Acum plamanii si stomacul se pot extinde la capacitate maxima, mancatul si respiratul devenind mult mai usoare.

Pentru unele femei aflate in aceasta perioada, mersul poate deveni dificil. De asemenea,in aceasta perioada mergeti constant la medic unde sunt verificate pozitia copilului si cantitatea de lichid amniotic precum si tensiunea si greutatea dumneavoastra corporala. Pe langa acestea, alte schimbari corporale ce se pot petrece in a 36-a saptamana includ arsurile, constipatia, urinarile frecvente, senzatia de ingreunare, durerile de spate, discomfortul pelvic, hemoroizii, etc. Poate aparea si un nivel crescut de zahar in sange precum si o crestere a tensiunii arteriale.

O atentie deosebita trebuie acordata posibilelor infectii ale tractului urinar, precum si altor infectii ce pot aparea datorita urinarilor frecvente si hemoroizilor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog