9 - A noua saptamana de sarcina
Sarcina pe saptamani


In a noua saptamana de sarcina copilul a trecut deja de la stadiul de embrion la cel de fetus care masoara intre 13 si 17 mm si cantareste circa un gram. Daca este vorba de o sarcina multipla, atunci copii vor fi cam de aceeasi dimensiune si vor avea cam aceeasi greutate fiecare, ca si in cazul sarcinii unice. In saptamana a noua dezvoltarea copilului este rapida, acesta incepand sa arate ca un adult in miniatura.

Cele mai multe femei in saptamana 9 de sarcina au parte de arsuri si indigestii deoarece corpul lor este inca in procesul de adaptare la schimbarile de nivel hormonal. De acum incolo veti incepeti sa acumulati kilograme in plus iar daca veti avea pierderi de greutate datorate greturilor matinale este indicat sa va consultati medicul. Puteti avea parte de arsuri ale inimii, schimbari de stare si senzatii de balonare. Schimbarile la nivel hormonal va fac sa va simtiti mai obosita si va pot provoca probleme cu somnul. Puteti sa creati o atmosfera placuta si relaxata in casa si sa incercati noi pozitii in care sa dormiti. Incercati sa evitati sa dormiti pe spate sau pe stomac deoarece puteti avea probleme cu respiratia, circulatia si digestia. Dormitul pe o parte este cea mai buna optiune, mai ales pe partea stanga deoarece asta va creste cantitatea de sange si nutrienti care va ajuge la placenta si la copil. De asemenea pentru suport, puteti pune o perna sub sau intre picioare .
Dezvoltarea copilului in saptamana 9 de sarcina

Pana acum copilul a ajuns la gradul de dezvoltare unde arata precum un om dar este inca foarte, foarte mic. Coada embrionica a disparut iar copilul este gata pentru o rapida crestere in greutate. Pleoapele, acum complet formate sunt inchise bine si nu se vor deschide pana in a 28-a saptamana. Deocamdata sexul copilului nu se poate observa. Gleznele, incheieturile mainii, genunchii si coatele copilului sunt acum bine dezvoltate si flexibile permitandu-i sa se miste liber in lichidul amniotic. Inima micutului evolueaza si ea, avand acum patru camere cu valve care incep sa se dezvolte. In acest moment, cu un aparat cu ultrasunete se poate detecta pulsul puternic al copilului, daca acest lucru nu se poate realiza, doctorul va va face alte analize suplimentare pentru a vedea daca totul este in regula cu sarcina. Cam pe acum, copilul va mai face ceva pentru prima data: va incepe sa bage degetul mare in gurita. Tot acum copilul va deschide gura pentru prima data. Desi ochii sunt formati si pregatiti pentru vaz, pleoapele nu se ridica inca.

Tot in saptamana a noua incepe formarea glandelor salivare si a corzilor vocale. Dar cel mai repede se dezvolta acum mainile si picioarele iar inima bate cu 150 de batai pe minut. Capul este inca foarte mare comparativ cu restul corpului si este inca aplecat pe piept. Copilul continua sa se miste liber contribuind la dezvoltarea muschilor. Coatele si organele genitale sunt gata formate la sfarsitul celei de-a noua saptamani iar copilul are dimensiunea unui bob de strugure masurand 11-12 inchi de la cap la picioare si cantareste cateva grame.
Schimbari in corpul dumneavoastra in a noua saptamana de sarcina

In a noua saptamana de sarcina femeia incepe sa castige in greutate pe masura ce apetitul i se imbunatateste. Unele femei pot avea parte de sangerari usoare ceea ce nu este grav cu conditia ca sangele sa nu fie de culoare rosu intens si ca odata cu el sa nu apara si crampe sau dureri. Nivelurile mari de estrogen si progesteron actioneaza asupra membranei, mucusului, care se umfla ducand la aparitia de sangerari nazale sau la infundari ale cailor nazale, totusi acest fapt este benefic pentru cervix. In aceste cazuri puteti folosi un umidificator sau un vaporizator.

In aceasta perioada greturile matinale pot atinge cel mai inalt grad din toata sarcina, discomfort care dispare incetul cu incetul dupa a unsprezecea saptamana. In afara de cazul in care apar simptome negative nu este cazul sa consultati un medic. Exista o scadere a dorintei sexuale deoarece va simtiti mereu obosita si aveti greturi mai mereu. Pe de alta parte unele femei pot avea parte de o crestere a dorintei sexuale datorita cresterii nivelului de hormoni dar asta nu reprezinta un motiv de panica. Este bine de stiut ca sarcina poate avea efecte negative asupra starii danturii dumneavoastra si multe femei pot avea parte de carii si infectii ale gingiiilor , numite gingivita a sarcinii. O spalare si clatire regulata a dintilor cu pasta cu fluor poate duce la reducerea problemelor dentale acompaniata de o crestere a consumului de calciu. Infectiile gingivale pot duce la cresterea riscului pentru copil sa fie sub greutatea normala sau sa se nasca prematur, motiv pentru care aceste simtome trebuie tratate de un dentist profesionist
La ce sa va asteptati cand sunte-ti insarcinata in 9 saptamani

Daca aveti peste 35 de ani sau aveti in familie un istoric de boli genetice puteti sa va consultati medicul care o sa va indrume sa urmati anumite teste prenatale care pot fi facute intre a noua si a doisprezecea saptamana de sarcina pentru a detecta anormalitatile cromozomiale si bolile genetice care ar putea exista. Din pacate aceste teste nu detaliaza si cat de grava este o eventuala anormalitate descoperita. Este posibil sa va confruntati cu mici probleme de sanatate cum ar fi varicele care pot aparea datorita proastei circulatii sau datorita factorilor ereditari. Acest lucru poate fi evitat printr-o dieta bogata in fibre si prin exercitii regulate sau macar periodice care sunt bune pentru circulatie si digestie.

Exercitiile pelviene facute la podea se pot invata dar se poate practica si innotul sau mersul. Aromoterapia, acupunctura, homeopatia si tratamentele ayurvedice pot fi folosite deoarece sunt sigure si nu au efecte contrare asupra copilului. Evitati pozitiile incorecte in timp ce stati fie in picioare, fie asezata si evitati sa stati mult timp in aceeasi pozitie. Este bine sa va faceti o lista de sugestii si intrebari pentru momentul cand mergeti la medic. Uterul a crescut iar stomacul devine si el mai mare si va fi nevoie sa va adaptati garderoba ca atare. Inca veti mai avea simptome de sarcina incipienta adica greata, ameteala si oboseala.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog