17 - A saptesprezecea saptamana de sarcina
Sarcina pe saptamani


Aceasta este o perioada buna a sarcinii deoarece corpul s-a acomodat cu schimbarile continue care au loc. Insa acesta este si momentul cand puteti sa va confruntati cu iritatii sau alergii cauzate fie de o schimbare de dieta fie de un anume tratament medical. De aceea este bine sa va consultati medicul care va urmareste evolutia sarcinii inainte de a incepe orice fel de tratament medical. De acum incolo devine din ce in ce ma probabil

sa incepeti sa simtiti miscarile copilului.

Este bine sa va schimbati pozitia cand stati in picioare dar si cand sunteti culcata in pat pentru a evita discomfortul si crampele. Este posibil sa va simtiti ametita sau chiar sa aveti stari de lesin mai ales daca sunteti predispusa la caderi de tensiune si in acest caz trebuie sa va asezati si sa va ridicati picioarele sprijinindu-le pe o perna. Consumul, intre mese, de gustari sanatoase cum ar fi fructele uscate sau sucurile naturale s-ar putea sa va ajute.
Totusi aceste simptome nu sunt valabile pentru toate femeile si este posibil ca unele viitoare mamici nu numai sa nu simta nimic dar chiar sa traiasca cea mai buna perioada a sarcinii.
Dezvoltarea copilului in a 17-a saptamana de sarcina

Cordonul ombilical devine mai puternic, se ingroasa si se lungeste pe masura ce saptamanile trec si transporta sange si nutrienti catre copil. Simtul auzului, la copil, devine din ce in ce mai dezvoltat iar urechile se aseaza in pozitie definitiva, urechea interna fiind deja formata..
Copilul dezvolta tesut adipos care ajuta la reglarea temperaturii corpului. Acum fatul are trasaturi caracteristice si incepe sa isi tina capul din ce in ce mai drept.. De acum corpul si membrele copilului au devenit mai lungi decat capul, dand proportie micutului trup.

Fatului ii apar "pernite" pe varfurile degetelor de la maini si picioare. Ochii sunt bine dezvoltati dar raman strans inchisi. Materiile excretate se formeaza si au consistenta unei substante negre vascoase iar daca fatul este baiat, incepe sa se dezvolte si prostata. Scheletul s-a transformat din cartilaj in os, dar el ramane inca flexibil pana dupa nastere iar pielea se dezvolta dar in continuare ramane transparenta.
In jurul copilului incepe sa se formeze un strat protector numit vermix. Straturi de grasime maronie incep sa se formeze sub piele, straturi ce vor ajuta la reglarea termica a organismului copilului dupa nastere. Acum fatul cantareste mai mult decat placenta iar zgomotele puternice pot sa il sperie.
Schimbari cu corpul dumneavoastra in saptamana 17 de sarcina

Abdomenul creste in dimensiuni si datorita acestui fapt, celelalte organe interne sunt obligate sa se mute pentru a face loc uterului si copilului. Varful uterului este rotunjit si creste in lungime. Acesta incepe sa impinga intestinele, mai intai in sus si apoi intr-o parte.

Pentru unele femei pot aparea dureri periodice la picioare, dureri ale nervului sciatic, dureri ce pot ajunge sa fie aproape de nesuportat. Nervul sciatic este cel mai mare nerv din corp si ajunge pe sub uter pana in josul piciorului. Cauza durerii poate avea legatura cu cresterea in greutate a copilului, acesta apasand direct pe nerv, singura solutie de a evita durerile fiind ca femeia sa nu stea prea mult timp intr-o singura pozitie, de ajutor fiind si cateva perne puse sub picioare pe timpul somnului.
Secretiile corpului cresc in cantitate datorita fluxului crescut de sange, aici intrand transpiratia, secretiile nazale, scurgerile vaginale, etc. Totusi nu este nevoie sa va alarmati deoarece toate aceste simptome vor disparea dupa nastere.
Consumarea de hrana sanatoasa si bine echilibrata din punct de vedere nutritional va va creste imunitatea si va va feri de eventuale imbolnaviri. De altfel, pastrarea unui stil de viata curat si igienic poate fi o masura preventiva deosebit de buna impotriva infectiilor cauzate de bacterii.

De retinut ca daca aveti o sarcina multipla va trebui sa consumati o cantitate mai mare de proteine care sa ajunga pentru toti copii.
La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 17 saptamani

Acum sunteti total pregatita pentru orice situatie legata de sarcina si probabil ca singurele care va iau pe nepregatite sunt miscarile copilului, pe care, chiar daca nu le resimtiti foarte puternic, va ridica moralul foarte mult.
Exista si femei la care sarcina nu se cunoaste, mai ales daca sunt inalte pentru ca la ele greutatea se distribuie egal pe toata lungimea corpului.
Pentru a va asigura de starea de sanatate a copilului dumneavoastra citeva teste simple si de rutina va vor fi facute la fiecare control. Se poate sa va fie luata tensiunea, mostre de urina pentru a verifica existenta unei posibile infectii a tractului urinar si de sange pentru a va verifica nivelul de proteine din sange. Unele teste sunt facute o singura data in timp ce altele vor fi efectuate pe toata perioada sarcinii. Testul Alfa-Fetoproteinei si Testul Triplu sunt facute in genereral, intre a 15 a si a 17 a saptamana si sunt folosite pentru a descoperi eventualele anormalitati cromosomiale sau probleme la nastere, ele mai pot indica si predispozitia la avort spontan sau nastere prematura.

Ecografiile sunt facute intre a 10 a si a 20 a saptamana dar nefiind daunatoare copilului, ecografiile se pot face si mult mai des. Sistemul de functionare al ecografelor foloseste ultrasunete de frecventa inalta pentru a crea o imagine interna a copilului. De curand tehnologia a evoluat asa ca imaginile pot sa fie acum vizualizate nu numai in 3D ci si in 4D dand informatii mult mai detaliate despre evolutia micutului.
Amniocenteza este un test folosit pentru detectarea eventualelor defecte genetice pe care le-ar putea avea copilul. Este efectuat intre a 15 a si a 18 a saptamana de sarcina prin folosirea unui ac cu care se extrage lichid din sacul amniotic. Nivelul de acuratete al acestui tip de test este foarte ridicat dar exista anumite riscuri prenatale precum infectiile sau ranile aparute in timpul prelevarii probei de lichid amniotic si care poate duce la pierderea sarcinii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog